Saturday, February 14, 2009

Di mana tahap kita???Sebagai seorang muslim,kita dituntut untuk menimba ilmu sebanyak mungkin,sepertimana dalam hadis menyebut”Tuntutlah ilmu walau sampai ke negeri china”.Begitulah pentingnya ilmu kepada seseorang yang bergelar muslim,kerana ilmu kita tahu yang mana baik dan buruk sesuatu perkara dan kerana ilmu jugalah kita bijak dalam membuat keputusan.Rasulullah s.a.w juga telah mengkategorikan penuntut ilmu kepada 3 golongan dan membandingkan mereka kepada keadaan tanah.

1. Tanah yang gembur yang apabila menerima air hujan, tanah ini akanmenyerap air tersebut dan daripadanya tumbuhlah pelbagai jenistanaman yang menghasilkan buah-buahan yang manis dan enak dimakan.Ini umpama orang yang menerima ilmu dan mengambil ilmu itu untukdirinya dan mengajarkannya pula kepada orang lain untuk melahirkangenerasi yang berilmu dan bermenfaat kepada masyarakat.

2. Tanah yang kedua ialah tanah yang dapat menakung air, tetapi airitu tidak meresap ke dalam tanah dan tidak dapat digunakan olehtumbuh-tumbuhan.Ini umpama orang yang menerima ilmu tetapi mereka menyimpan ilmu ituuntuk diri sendiri dan tidak dapat memberi menfaat kepada orang lain.

3 .Tanah yang ketiga amat keras permukaannya dan langsung tidak dapatmenerima air hujan. Air hujan yang jatuh ke atasnya tidak akandiserap, malah akan terus mengalir ke dalam longkang.Ini umpama orang yang langsung tidak menuntut ilmu dan oleh itujadilah ia orang yang tidak berilmu dan tidak memberikan menfaatkepada dirinya apatah lagi kepada orang lain…dan inilah yang palingramai dalam ummat hari ini.

Tanya lah diri,kita digolongan mana?

No comments: